ora: 13:57, 16 aug 2013 7191 7
Interviu cu Dorin ReceanInterviu cu ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. Oficialul a vorbit despre accidentul în care au murit 8 tineri, dar și despre camerele de filmare care urmează a fi instalate pe străzile din Capitală. R.    Dle ministru, accidentul în care au murit 8 tineri a zguduit societatea. Ar fi putut face ceva ministerul pentru a preveni acest accident? 

Dorin Recean: Într-adevăr a fost o noapte tragică, chiar și polițiștii cu experiență cu multe ieșiri la accidente au fost cutremurați de acest caz. Din păcate prea mult timp în Moldova este oarecum tolerat condusul în stare de ebrietate. Am în vedere tolerat social. Sunt oameni care consideră valabile scuzele de genul – am băut doar un păhărel sau mă pot ține pe picioare, deci pot urca la volan. Trebuie să înțelegem că și o doză mică de alcool reduce drastic capacitatea de reacție și mai ales capacitatea de a evalua riscul. Din momentul în care am fost numit ministru, combaterea beției la volan a fost o prioritate – am demarat acțiunile „Nopți Albe” în cadrul cărora sute de șoferi au fost prinși băuți și sancționați conform legislației. În 2013 avem o diminuare drastică a numărului victimelor în accidente rutiere cu peste 25 la sută. Asta înseamnă 48 de vieți salvate și sute de oameni care au evitat schilodirea și invaliditatea. Dar niciodată nu vom reuși să punem câte un polițist la fiecare intersecție. Trebuie să lichidăm toleranța socială a condusului în stare de ebrietate – acesta nu e motiv de bravadă, e motiv de condamnare și de rușine. Dacă poți conduce după câteva beri, nu înseamnă că ești puternic, înseamnă că ești un imbecil.

R. În rețelele de socializare a apărut o versiune că tinerii ar fi avut viteză excesivă, pentru că erau urmăriți de un echipaj de poliție, care ar fi părăsit locul accidentului, fără a acorda ajutor victimelor.

Dorin Recean: Cunosc acest zvon și am dispus efectuarea de către Serviciul de Securitate Internă și Combatere a Corupției a unei anchete interne pentru a verifica această ipoteză conspirativă. Au fost ridicate filmări de pe traseu, au fost luate depoziții de la mai mulți martori, pentru că automobilul cu 8 tineri a fost observat de mai mulți taximetriști, dar și de un echipaj al unei companii private de pază ce staționa pe traseu și versiunea că tinerii erau urmăriți de un echipaj de poliție nu s-a adeverit. Este în natura umană să căutăm vinovați și am văzut în media și în comentarii multă patimă și învinuire – a tinerilor, a părinților, a poliției, a autorităților. Trebuie să înțelegem că responsabil de felul în care conduce este șoferul și fiecare șofer trebuie să fie atent și să-și asume riscurile pe care le ia. Trebuie să distrugem toleranța față de băutul la volan, trebuie să oprim cu orice preț apropiații noștri, prietenii noștri să conducă după ce au consumat alcool, chiar dacă are de condus puțin, chiar dacă spune că poate conduce.    

R. Cum pot autoritățile să schimbe această toleranță, cum puteți preveni astfel de riscuri? 

Dorin Recean: Prin pedeapsa sistematică și dură a celor care încalcă regulile de circulație. Poliția va continua și va intensifica operațiunile speciale și trebuie să dotăm mai bine Inspectoratul Național de Patrulare, cu automobile, radare, alcometre, camere de filmat și combustibil ca să efectueze filtre mai des și mai eficient. Am dispus ca Poliția să extindă „Nopțile Albe” și pe parcursul săptămânii de lucru, de asemenea, a demarat de ieri o campanie de verificare a regimului de vânzare a alcoolului în magazine și localuri. Ieri au fost prinși 17 șoferi cu prezență de alcool în aerul expirat.  

Doresc să fac un apel către medicii din laboratoarele narcologice, din care o treime din șoferii beți ies curați – fiți mai responsabili, nu curățiți șoferii prinși băuți – ei vă pot pune în pericol mai apoi chiar familia voastră. De asemenea, fac apel la judecători – unicii care au dreptul, în conformitate cu legea, să retragă permisul de conducere – fiți mai corecți, retrageți permisul celor care recidivează. Din păcate avem mai multe cazuri când judecătorii găsesc șoferul vinovat de condusul sub influența alcoolului și chiar drogurilor, dispun aplicarea amenzii și în același timp dispun întoarcerea permisului și dreptului de a conduce. Sunt astfel de cazuri. E o atitudine revoltătoare.  

R.   În ultimele luni am văzut mai mulți polițiști de patrulare acceptând mită de la un șofer care îi filma. Când va fi eradicată corupția în poliție?

Dorin Recean: E vorba de trei ofițeri de patrulare. Toți trei au fost dați afară din poliție, iar dosarul transmis procuraturii pentru efectuarea anchetei penale. Serviciul de Securitate Internă și Combatere a Corupției a documentat pe parcursul acestui an și alte cazuri de acest gen. În toate cazurile, polițiștii sunt dați afară, iar materialele acumulate sunt transmise Procuraturii și merg în judecată. Din păcate avem multe cazuri în care acești polițiști documentați cum iau mită se întorc din judecată cu decizia judecătorului de achitare și de repunere în funcție cu restituirea salariului. Este vitală nu doar pentru eradicarea corupției în poliție, dar și pentru eradicarea corupției în procuratură, pentru eradicarea corupției în CNA și în tot sistemul justiției o schimbare reală a atitudinii și a modului de lucru al judecătorilor din Moldova. Reforma Justiției depinde în mare măsură de capacitatea acestei țări de a crea și a menține un corp judecătoresc integru, onest, transparent și înțelept. Eu am refuzat de mai multe ori să execut undele decizii de repunere în funcție a unor polițiști care nu merită nici măcar libertatea, nu posturi în poliție. Am fost și amendat de judecători pentru această atitudine. Dar nu mi-o voi schimba. Reforma MAI înseamnă zero toleranță pentru corupție, chiar dacă sistemul se împotrivește și se zbate să rămână cum a fost.  

R. Toată lumea așteaptă noua uniformă a poliției, ce urma să fie gata încă în iulie. Unde e noua uniformă?  

Dorin Recean: În iulie, a avut loc tenderul pentru coaserea primelor 1200 de uniforme de tip nou, destinate Inspectoratului Național de Patrulare. Au fost desemnate câștigătoare mai multe companii, dacă nu greșesc, cinci companii, toate din Moldova. Fiecare coase o parte din comandă – care încălțămintea, care tricourile, care uniforma de iarnă și așa mai departe. Săptămâna viitoare voi merge în vizită la una din întreprinderi să verific efectuarea lucrărilor. Voi invita și presa, dacă dorește să meargă să vadă acest proces. Mă bucur că de coaserea acestor uniforme se ocupă companii din Moldova, e bine că locurile de muncă au fost menținute aici. Uniforma va fi îmbrăcată de ofițerii de patrulare pe parcursul acestei luni și în septembrie vom avea 1200 de polițiști în uniforme noi.    

R. S-a vorbit mult despre camerele amplasate la intersecții. Ați spus că în septembrie vom avea 41 de camere de filmat în Chișinău...

Dorin Recean: Nu este vorba de simple camere de filmat. E vorba de 41 de intersecții care vor fi monitorizate pe toate porțiunile, iar 8 din ele, pe lângă camere vor avea și radare și alte dotări tehnice ce vor permite documentarea încălcărilor și disciplinarea șoferilor. În septembrie vom avea primele astfel de intersecții funcționale, iar în octombrie vom inaugura Centrul Unic de Monitorizare, care va ajuta nu numai la reglementarea traficului, dar și la gestionarea mai bună a acestuia, la gestionarea situațiilor de criză și în alte situații. Tehnologia modernă ne ajută și la prevenirea situațiilor corupționale, pentru că șoferii amendați prin cameră nu vor avea contact direct cu polițistul și vor primi amenda prin poștă. Este o practică pe care deja o implementăm de câteva luni în cadrul serviciului „Martor Ocular”. Cetățenii trimit imagini cu șoferii care încalcă regulile și aceștia sunt amendați de poliție. Avem deja peste 900 de amenzi aplicate ca urmare a ajutorului acordat de cetățenii simpli Poliției de Patrulare.

Comentarii (7)
 • +4 (4)
  Bine a spus-o. Domnule Recean, confirmati-le si celor care sunt slab dezvoltati mental si vorbesc in stinga si-n dreapta, ca masina cazuta in accident, nu era urmarita de o masina de patrulare.

  Ca moldoveanul, pentru a murdari imaginea cuiva, e gata la orice.
  • +3 (3)
   Sunt de-acord cu dl Recean. Imi place ca este influientat de problema urcatului beat la volan si de mituirea politistilor. Cred ca o sa rezolve incet-incet aceste probleme.   Sunt cetățean activ
   • +2 (2)
    Evident ca parintii copiilor si rudele acestora o sa dea vina pe altii... nicidecum nu o sa-si mustre copiii cu mintea zburdand , care au urcat toti bauti in masina, inclusiv soferul. Va dati seama cat de bauti erau daca mergeau cu 200km/h.???

    Sunt cetățean activ
    • +1 (1)
     Un interviu de nota 10 .

     Multă stimă pentru domn Recean. Acest om a arătat că se poate de făcut imposibilul.
   • +3 (3)
    In comparatie cu multi alti ministri, domnul Recean ia exemplu de la omologii sai din Europa si SUA! Asta e un lucru foarte bine-venit. Bravo.
 • 0 (0)
  M.A.I. FACE BĂNIŞORI MARI PRIN INTERMEDIUL ÎNTREPRINDERII "SERVICII PAZĂ" ŞI DEŞI ACEASTA ACTIVEAZĂ CU LICENŢĂ DE ÎNTREPRINDERE PARTICULARĂ DE PAZĂ TOT ÎNCĂ FOLOSEŞTE GIROFARURILE ŞI SIRENELE ÎN TIMPUL SERVICIULUI BA CHIAR ŞI UNIFORMA NEAGRĂ, PRECUM ŞI CULOAREA ALB-NEGRU A AUTOMOBILELOR CA LA AUTOTURISMELE POLIŢIEI CONTRAR PREVEDERILOR REGULAMENTULUI CIRCULAŢIEI RUTIERE. CE NU FACI PENTRU CEL DE-ŢI DĂ BĂNIŞORI!!!!!!DACĂ M.A.I. ÎNCALCĂ LEGILE, CUM SĂ MAI CEREM RESPECTAREA LOR DE CĂTRE POPULAŢIE ?????
 • 0 (0)
  FIECARE MOLDOVEAN CARE SE RESPECTA VINE DUMINICA,9 FEBRUARIE LA ORELE 12:00 IN FATA AMBASADEI FEDERATIEI RUSE DIN CHISINAU,IN SUSTINEREA GUVERNULUI SI PARLAMENTULUI CONTRA MASURILOR LUATE DE SEPARATISITII SUSTINUTI DE FEDERATIA RUSA,CARE NE DEZBINA TARA SI VOR O REPETARE A INVAZIEI DIN 1992 CAND ERAM SINGURI SI FARA PRIETENI. MOLDOVA ACUM NU ESTI SINGURA ,VINO IN FATA AMBASADEI RUSIEI SA-LE ARATAM CA NE PASA DE RETINEREA MOLDOVENILOR DIN STANGA NISTRULUI,DE INCHIDEREA SCOLILOR CU PREDARE IN LIMBA ROMANA,DE IMPUSCAREA MOLDOVENILOR SISTEMATIC DE CATRE ASA-ZISII PACIFICATORI,CARE DE FAPT NUMAI PACE NU FAC !!!!

Login


Email:

Parola:Creează cont | Ai uitat parola?
Facebook Google Yahoo Mail.ru
Alte interviuri
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA