ora: 14:36, 20 oct 2015
PLDM propune revenirea la alegerea şefului statului de către întreg poporul

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a elaborat un proiect de lege pentru modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte modalitatea de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova.

 

Astfel, PLDM propune revenirea la alegerea şefului statului prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Totodată, proiectul propune şi modificarea procedurii de demitere a şefului statului. În caz de săvârşire a unor fapte grave (constatate de Curtea Constituţională sau de instanţa de judecată de drept comun ierarhic superioară), prin care se încalcă prevederile Constituţiei, acesta va putea fi demis, la fel, prin vot direct. 

Conform proiectului, pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pot candida cetăţenii Republicii Moldova care au împlinit vârsta de 40 de ani, au locuit sau locuiesc permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba română. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor ce au participat la scrutin. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează cel de al doilea tur al alegerilor, între primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi.

 

La elaborarea proiectului de lege au fost luate în calcul obiecţiile expuse în avizele anterioare ale Curţii Constituţionale.

 

Iniţiativa legislativă a fost semnată de deputaţii liberal-democraţi, inclusiv Vlad Filat. Pentru a fi remis Curţii Constituţionale spre avizare, sunt necesare semnăturile a 34 de deputaţi şi, în acest sens, fracţiunea PLDM a lansat un apel către toţi legiuitorii să susţină proiectul.

 

În acelaşi context, deputaţii PLDM au anunţat că îşi retrag semnăturile de pe proiectul de lege cu numărul 314 din 04.09.2015, care prevede diminuarea numărului de voturi necesare pentru alegerea şefului statului de către Parlament. 

Interviu
Ion Terguță despre TV8: Nu ne propunem să fim o televiziune militantă, ci vrem o televiziune care să practice jurnalismul corect Ion Terguță despre TV8: Nu ne propunem să fim o televiziune militantă, ci vrem o televiziune care să practice jurnalismul corect

În curând, pe piața media moldovenească va apărea un nou produs - TV 8. Va fi ceva mai mult decât TV 7, anunță jurnaliștii care au creat noua televiziune. Într-un interviu cu viitorul director general al noului post TV, Ion Terguță, am încercat să aflăm mai multe detalii despre ceea ce va fi TV 8.

Caricatura
PUB
Privesc.EU
Jurnal de rețete
Expresul
Martor Ocular
Curs valutar
Curs oficial BNM 23 Iunie 2017
MDL:
EUR 1 20.4283 0.0536 EUR:
USD 1 18.2968 0.0203 USD:
UAH 1 0.7031 0.0007 UAH:
RON 1 4.4527 0.0125 RON:
RUB 1 0.3060 -0.0009 RUB:
Arhiva
Căutare
Login
Top taguri
Blogs.UNIMEDIA